Even voorstellen: Paul Schreuder

Paul Schreuder

Wist je dat BuytenDelft een klusteam in huis heeft voor alle klussen op de boerderij en in de waterspeeltuin? Paul Schreuder zit in dit team van en inmiddels is hij al 2 jaar klusvrijwilliger bij BuytenDelft. “Ik ben vroeg met pensioen gegaan, maar had geen zin om alleen maar thuis te zitten. Zo kwam ik bij het klusteam terecht”, vertelt Paul.

Kluswerkzaamheden
Het klussen op de Stadsboerderij is iets waar Paul veel voldoening uit haalt: “ik vind het heerlijk om me in het zweet te werken.” De werkzaamheden van het klusteam bestaan voornamelijk uit reparaties, schilderen, timmeren en schroeven. Maar Paul draait zijn handen er ook niet voor om als hij een straatje moet tegelen of als de buitenbanken schoon gespoten moeten worden. Van het buiten bezig zijn kan Paul enorm genieten. “Maar als het slecht weer is, dan zijn er ook altijd wel binnen klussen te doen”, vult hij aan.

Sociaal aspect
De boerderij biedt een leuke omgeving om in bezig te zijn, met groen en dieren om je heen. “Er zit ook een sociaal aspect aan vast.” vertelt Paul. “Je ben samen met je collega’s aan het werk, maar je hebt ook praatjes met de bezoekers, je helpt tussendoor met de begeleiding van de leerlingen van de Herman Broerenschool en begeleid een stagiair.”

Vrijheid
Paul werkt 1 dag in de week op de boerderij en kan dit heel goed combineren met zijn andere activiteiten. “Vrijwilligerswerk is uiteraard niet vrijblijvend, maar we hebben hier wel heel veel vrijheid. Als het bijvoorbeeld een dag niet uitkomt omdat ik wil fietsen met mijn vrouw, dan kan ik ook op een andere dag verder gaan met de klussen op de boerderij.” Deze vrijheid was voor hem een belangrijk aspect bij de keuze voor het vrijwilligerswerk op de boerderij.

Konijnenparadijs
Één van de grotere klussen waar het klusteam zich nu mee bezig houdt is het nieuwe konijnenverblijf. “We maken het eigenlijk in dezelfde vorm als de grote hooiberg die in de geiten- & schapenweide staat”, vertelt Paul. Als het hok straks af is dan schilderen we deze ook zwart zodat het echt een mini-hooiberg is”. Daarnaast zijn ze nu volop bezig met hekken repareren en hebben ze een mooi informatiebord bij de ingang geplaatst.

Ook lid van het klusteam worden?
“We zijn nu met zijn drieën in het klusteam, maar er kunnen gerust nog 2 of 3 extra vrijwilligers bij in het team!”, aldus Paul. “Door iets meer mensen in het team te hebben kun je  ook makkelijker de klussen opsplitsen onderling”. Hierbij is het handig als je wat verstand van techniek hebt en handig bent in boren, meten en zagen. “Mensen met technisch inzicht, plezier in klussen en die het leuk vinden om lekker te werken, zouden heel goed in het team passen”, omschrijft Paul als tips voor toekomstige leden van het team. Zie jij het ook wel zitten om te komen klussen bij BuytenDelft? Stuur dan een berichtje naar welkom@buytendelft.nl.

Foto door: Annemarie Oorthuizen van AnneSuus.
Op de foto van links naar rechts: Paul Schreuder, stagiair Joel en klusvrijwilliger Peter werken aan het nieuwe konijnenverblijf.