Schapen Scheren op Hemelvaartsdag

Schapen Scheren

Op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) mogen onze schapen eindelijk hun jasje uit! Kom je die dag tussen 14.00 en 15.30 uur ook kijken hoe een professionele schapenscheerder aan het werk gaat? Wist je dat schapen scheren erg zwaar werk is? Dat zul je vandaag kunnen meemaken.

Waarom scheren?
Schapen moeten 1x per jaar geschoren worden. Het scheren van de vacht is namelijk belangrijk om myiasis te voorkomen. Myiasis wordt veroorzaakt door vliegen die hun eitjes rond de staart afzetten. Deze eitjes kunnen vervolgens uitgroeien tot maden. Daarnaast hebben schapen die niet geschoren worden de kans om op hun rug terecht te komen. Met al dat wol is het best lastig om weer op de poten te komen.

Schapenwol
Een gemiddelde schapenvacht weegt maar liefst 2,5 kilo! Dit kun je gebruiken om om uiteindelijk mooie spullen zoals kleding, dekens en tapijten te maken. Schapenwol is wel heel erg vettig. De wol moet dus eerst gewassen voor het gebruikt en verwerkt kan worden.

Wil je meer weten? 
Ben je nieuwsgierig hoe het precies gaat met schapen scheren? Of heb je nog meer vragen over het scheren, de schapen of de wol? Kom dan zeker even langs op de boerderij met Hemelvaartsdag. De schapenscheerder geeft uitleg terwijl hij bezig is en uiteraard kun je ook al je vragen stellen!

Ook leuk: sporentocht!
Naast het schapenscheren is er heel het Hemelvaartsweekend een sporentocht te doen. Deelnameboekjes voor de sporentocht zijn verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.